
Powstanie największa na świecie morska farma wiatrowa
23 sierpnia 2016, 10:00Brytyjski rząd wydał zgodę na zbudowanie u wybrzeży Anglii największej na świecie farmy wiatrowej. Hornsea Project Two będzie składała się z 300 turbin, które dostarczą do 1,8 gigawata mocy
Niższa waga w starszym wieku zwiększa ryzyko alzheimera
3 sierpnia 2016, 11:48Niższa waga na późniejszych etapach życia wiąże się z większymi złogami beta-amyloidu w mózgach osób kwalifikujących się do poznawczej normy. Korelacja jest szczególnie widoczna u nosicieli ApoE4 (wersji genu apolipoproteiny E stanowiącej czynnik ryzyka alzheimeryzmu).

Orzechy chronią przed stanem zapalnym
1 sierpnia 2016, 10:49W badaniu ponad 5 tys. osób naukowcy z Brigham and Women's Hospital stwierdzili, że większe spożycie orzechów wiąże się z niższym poziomem biomarkerów zapalnych.

Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia
18 maja 2016, 10:57U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.

Bez komunikacji nie będzie metastatycznego uprowadzenia
16 grudnia 2015, 13:00By zapobiec przerzutom, trzeba wyeliminować kanały komunikacji komórek rakowych i komórek śródbłonka.

Ludzie odczuwają empatię do robotów
3 listopada 2015, 13:03Ludzie potrafią odczuwać empatię w stosunku do robotów.

Mininerka z szalki Petriego
23 października 2015, 12:51Dzięki zastosowaniu pluripotencjalnych komórek macierzystych w laboratorium udało się uzyskać miniorganoidy działające jak nerki. Naukowcy podkreślają, że uciekając się do edycji genomu, w szalce Petriego będzie można odtwarzać zarówno ludzkie choroby nerek, jak i zdrowe narządy.

Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Hydrożelowa łatka na rany
2 lipca 2015, 10:56Zespół bioinżynierów z Brigham and Women's Hospital (BWH) opracował białkowy żel, który po naświetleniu zaczyna się zachowywać jak elastyczne tkanki, np. skóra i naczynia krwionośne.

Brak dowodów na korzyści ze spożycia łożyska
8 czerwca 2015, 10:42Nie ma naukowych dowodów na to, że zjedzenie po porodzie łożyska uchroni kobiety przed depresją czy bólem i zapewni zastrzyk energii.